Oleje konopne są dostępne w Polsce stosunkowo od niedawna i powoli zyskują na popularności. Szczególnie dużym powodzeniem cieszy się olej z nasion konopi, który jest ceniony jako składnik kosmetyczny. Wiele osób ciągle jeszcze podchodzi do niego jednak z nieufnością, gdyż kojarzą go z marihuaną i jej ‘wyskokową’ naturą. To przekonanie jest dość powszechne, ale też błędne. Zobacz, dlaczego nie należy się bać oleju konopnego…
Zamieszanie z olejem konopnym wynika głównie z niedoprecyzowanej nomenklatury. Pod hasłem ‘olej konopny’ mogą się kryć trzy różne rodzaje związków – w tym te wyskokowe. Dodatkowo wiele blogów, zarówno polskich jak i zagranicznych, powiela te nieścisłości, często przekazując sprzeczne ze sobą informacje. Szybki surf po intrenecie mnie również zostawił z poczuciem zagubienia. Dlatego udałam się na bardziej dogłębne polowanie w czasopismach naukowych.
RODZAJE KONOPI
Konopie siewne (Cannabis sativa subsp. sativa) – konopie uprawiane na skalę przemysłową w Europie i Stanach.
Konopie indyjskie (C. sativa L. subsp. indica) – konopie rosnące w Azji.
Tu jednak zaczynają się pierwsze schody, gdyż nawet naukowcy nie są w stanie dojść do zgody odnośnie tego podziału. Wielu naukowców uważa, że konopie indyjskie to tak naprawdę odmiana konopi siewnych, a nie osobny gatunek. Dlatego częściej (szczególnie w powszechnej nomenklaturze) pojawia się podział na:
Marihuanę (konopia indyjska/ C. sativa L. subsp. indica) – konopie o wysokiej zawartości psychoaktywnej substancji THC (powyżej 0,3% suchej masy rośliny). Jest to ten wyskokowy i większości krajów nielegalny typ.
Konopie przemysłowe (Cannabis sativa subsp. sativa) – konopie o niskiej zawartości THC (hodowane dla olejów kosmetycznych, spożywczych, oraz dla włókna). Zawiera dużo CBD.
Marihuanę leczniczą – hybryda dwóch powyższych roślin. Zawiera THC (substancję psychoaktywną) i CBD (o właściwościach przeciwbólowych) Jest hodowana dla właściwości leczniczych.
Olej THC (tetrahydrocannabinol):
Pozyskiwany z marihuany.
Tłoczony z liści i kwiatów.
THC ma działanie psychoaktywne – odpowiada za uczucie ‘bycia na haju’.
W większości krajów ten rodzaj oleju jest nielegalny (właśnie ze względu na właściwości psychoaktywne). Wyjątek stanowi zastosowanie medyczne.
Dostępny na receptę (zwykle jako mieszanka THC+CBD).
W medycynie stosowany ze względu na właściwości przeciwbólowe, przeciwzapalne i przeciwwymiotne. Stosowany szczególnie w leczeniu przewlekłego bólu związanego z rakiem lub neuropatią (zaburzeniami układu nerwowego) oraz wymiotów spowodowanych przez chemioterapię.
Olej CBD (cannabidiol):
Pozyskiwany z konopi przemysłowych (CBD występuje również w marihuanie, ale w mniejszym stężeniu).
Tłoczony z liści i kwiatów.
Może zawierać śladowe ilości THC.
W większości krajów (w tym w Polsce) jest w pełni legalny.
CBD nie ma działania psychoaktywnego (nie powoduje uczucia haju).
Dostępny bez recepty.
W medycynie stosowany na ból, zaburzenia lękowe, padaczkę i przeciwzapalnie (w chorobie Crohna, wrzodziejącym zapaleniu jelita grubego, atopowym zapaleniu skóry i łuszczycy). W 2018 FDA zatwierdziło pierwszy lek (Epidiolex) na padaczkę lekooporną oparty właśnie o CBD.
Obecnie prowadzone badania (jak na razie in vitro i na zwierzętach), sugerują, iż CBD może hamować rozwój niektórych rodzajów raka.
Pozyskiwany z konopi przemysłowych.
Tłoczony z nasion.
Nie ma THC.
Może zawiać śladowe ilości CBD.
W pełni legalny (nie ma tam nic wyskokowego).
Ma zastosowanie spożywcze i kosmetyczne.
Powyżej 70% wielonienasyconych kwasów tłuszczowych. W tym ponad połowę kwasów tłuszczowych sanowi kwas linolowy (omega-6) i alfa linolenowy (omega-3), które są niezwykle ważne w diecie, gdyż ssaki nie potrafią ich samodzielne syntetyzować. Te dwa kwasy tłuszczowe są niezbędne do syntezy związków wchodzących w skład błon komórkowych, wpływających na układ sercowo naczyniowy oraz regulujących procesy metaboliczne i zapalne.
Idealne proporcje kwasów omega-6 do omega-3.
Zawiera kwas gamma linolenowy (GLA), który ma właściwości przeciwzapalne.
Zawiera tokoferole (zmiatacze wolnych rodników), w tym witaminę E (alfa tokoferol).
Zimniejsza wchłanialność cholesterolu w jelitach (ze względu na obecność fitosteroli). Może obniżać poziom cholesterolu u osób z hipercholesterolemią.
Zawiera karoteny (prowitaminę A, luteinę, zeaksantynę).
Badania na zwierzętach wykazały, że częste spożywanie tego oleju redukuje ryzyko występowania chorób związanych z wiekiem (cukrzycy i raka) oraz niektórych chorób neurodegeneracyjnych.
Badania na ludziach wykazały, że spożywanie oleju z nasion konopi może łagodzić objawy AZS (atopowego zapalenia skóry).
W zastosowaniu kosmetycznym, olej bardzo szybko się wchłania. Łagodzi podrażnienia. Odżywia skórę. Chroni przed utratą wody. Nawilża bez zatykania porów (sprawdza się przy cerze zarówno suchej, jak i trądzikowej).
OSOBISTA OPINIA O OLEJU Z NASION KONOPI
Olej z nasion konopi jest jednym z moich ulubionych olejów kosmetycznych. Szczególnie podoba mi się to, że wchłania się naprawdę błyskawicznie bez uczucia tłustości (to jeden z tzw. suchych olejów). Skóra jest po nim przyjemnie nawilżona.
Na rynku są dostępne dwa typy tego oleju – rafinowany i nierafinowany.
Olej rafinowany – wykorzystywany głównie do celów kosmetycznych. Ma żółto-zielonkawy kolor i delikatny zapach. Bardzo dobrze sprawdza się w kosmetycznych formulacjach, właśnie ze względu na dobrą wchłanialość i brak intensywnego koloru i zapachu.
Olej nierafinowany – ma zastosowanie zarówno kosmetyczne jak i spożywcze. Posiada ciemno zielonkawy kolor i dość intensywny, orzechowy zapach (trochę podobny do oleju sezamowego). W smaku przypomina trochę pestki z dyni. Ten olej nie nadaje się do gotowania i smażenia (ma bardzo niski punkt dymienia), za to znakomicie sprawdzi się na surowo (np. do sałatek). Ze względu na bardzo wysoka zawartość wielonienasyconych kwasów tłuszczowych i idealny balans kwasów omega-6 i omega-3 jest polecany w diecie szczególnie dla osób z zawyżonym poziomem cholesterolu.
W razie pytań i komentarzy zapraszam na stronę na Facebook.
Bibliografia: