06 lipca 2024

Czarnuszka siewna (Nigella sativa L.) jest rośliną uprawianą już w starożytności (początkowo jako przyprawa). W średniowieczu znano ją jako roślinę leczniczą. Obecnie jest to również często stosowany składnik kosmetyczny (szczególnie w przypadku dermatoz typu atopia lub trądzik). Jest to olej stosunkowo bezpieczny dla osób z atopowym zapaleniem skóry i skłonnością do alergii (jak dotąd literatura medyczna wspomina jedynie o dwóch przypadkach wystąpienia alergii kontaktowej na ten surowiec kosmetyczny). 

 

 

 

SKŁAD OLEJU Z CZERNUSZKI:


Olej pozyskuje się z tłoczenia nasion. W jego skład wchodzą głównie nienasycone kwasy tłuszczowe: 

  • linolowy (kw. omega 6 -ok 60%) 

  • oleinowy (kw. Omega 9 ~30%). 

Dodatkowo występują jeszcze niewielkie ilości:

  • kwasu palmitynowego (do 5%), 

  • kwasu stearynowego (do 3%) 

  • kwasu linolenowego (do 1%). 

  • steroli, 

  • tokoferoli (witamina E) 

  • terpenów (głównie tymochinon) – odpowiadają za większość właściwości leczniczych oleju z czarnuszki (są też odpowiedzialne za specyficzny, lekko orzechowy zapach oleju). 

 

 

 

WŁAŚCIWOŚCI OLEJU Z CZARNUSZKI

 

  • Przeciwzapalne – badania (prowadzone głównie in vitro lub na zwierzętach) wykazały redukcję opuchlizny, i zmniejszenie produkcji cytokin prozapalnych po aplikacji oleju z czarnuszki. Za właściwości te odpowiada głównie tymochinon.

  • Przeciwutleniające 

  • Przyspieszające gojenie – badania in vitro i na zwierzętach wykazały przyspieszone gojenie po aplikacji oleju z czarnuszki. Przeprowadzono tez kilka badań na ludziach, gdzie w ramach opatrunku dodawano do żelu wyciąg z nasion czarnuszki.

  • Antybakteryjne – olej wykazał działanie hamujące wzrost bakterii S.aureus i P.acnes (częste przyczyny trądziku młodzieńczego). Za właściwości antybakteryjne ponownie odpowiada głównie tymochinon. Badania wykazują, iż działa on na bakterie gram dodatnie.

  • Przeciwgrzybicze – w badaniach in vitro tymochinon wykazywał działanie przeciwgrzybicze na różne gatunku drożdżaków (w tym na powszechny szczep wywołujący kandydozy skóry – Candida albicans)

  • Redukcja trądziku – badania na ludziach z użyciem żelu zawierającego ekstrakt z czarnuszki standaryzowany na zawartość tymochinonu, wykazały znaczne zmniejszenie ilości zmian trądzikowych po 2 miesiącach stosowania. 

  • Antyproliferacyjne – hamuje nadmierne namnażanie się komórek. Badania przeprowadzone in vitro i na zwierzętach wykazały redukcję komórek rakowych oraz redukcji zmian łuszczycowych (oba te schorzenia charakteryzują się nadmiernym namnażaniem komórek). 

  • Wyrównuje koloryt skóry – badania in vitro pokazały, że wyciąg z czarnuszki prowadzi do zwiększonego rozprowadzania melaniny w skórze (powoduje zaciemnienie skóry). 

 

 

 

 

 

ZASTOSOWANIE OLEJU Z CZARNUSZKI W PROBLEMACH SKÓRNYCH:

 

  1. Trądzik – przeprowadzono kilka badań klinicznych z zastosowaniem kremu lub balsamu zawierającego olej z czarnuszki. W badaniach wykazano, że takie kosmeceutyki zmniejszają liczbę wyprysków i poprawiają ogólny stan cery (prawdopodobnie dzięki działaniu przeciwzapalnemu i antybakteryjnemu).

  2. Łuszczyca – badania in vitro oraz na zwierzętach wykazały właściwości przeciwproliferacyjne (hamujące namnażanie komórek) czarnuszki. Z tego względu postuluje się, iż może być one skuteczna we wspomaganiu terapii łuszczycy. Znalazłam tylko jedno badanie na ludziach, w których wyciąg z czarnuszki stosowano w formie balsamu oraz podawano jako suplement diety. Po 12 tygodniach stosowania takiej terapii zmiany łuszczycowe zniknęły kompletnie u 65% badanych w grupie, która stosowała tylko maść oraz u 85% badanych, która stosowała maść + suplementację.

  3. Bielactwo – zaburzenie pigmentacji, które charakteryzuje się występowaniem białych plam na skórze (najczęściej kończyn i twarzy). W znalezionym przeze mnie badaniu klinicznym, pacjenci przez pół roku aplikowali olej z czarnuszki na zmiany skórne, co doprowadziło do poprawy ich kolorytu.

 

 

*Ze względu na swoje właściwości antybakteryjne i przeciwzaplene olej z czarnuszki został umieszczony w naszej kostce myjącej do cery tlustej i trądzikowej - ULURU.

 

 

 

Bibliografia:


1.    Eid AM, Elmarzugi NA, Abu Ayyash LM, Sawafta MN, Daana HI. A Review on the Cosmeceutical and External Applications of Nigella sativa. J Trop Med. 2017;2017:7092514. doi: 10.1155/2017/7092514. Epub 2017 Nov 22. PMID: 29358959; PMCID: PMC5735686.
2.    Ali BH, Blunden G. Pharmacological and toxicological properties of Nigella sativa. Phytother Res. 2003 Apr;17(4):299-305. doi: 10.1002/ptr.1309. PMID: 12722128.
3.    Hannan MA, Rahman MA, Sohag AAM, Uddin MJ, Dash R, Sikder MH, Rahman MS, Timalsina B, Munni YA, Sarker PP, Alam M, Mohibbullah M, Haque MN, Jahan I, Hossain MT, Afrin T, Rahman MM, Tahjib-Ul-Arif M, Mitra S, Oktaviani DF, Khan MK, Choi HJ, Moon IS, Kim B. Black Cumin (Nigella sativa L.): A Comprehensive Review on Phytochemistry, Health Benefits, Molecular Pharmacology, and Safety. Nutrients. 2021 May 24;13(6):1784. doi: 10.3390/nu13061784. PMID: 34073784; PMCID: PMC8225153.
4.    Soleymani S, Zargaran A, Farzaei MH, Iranpanah A, Heydarpour F, Najafi F, Rahimi R. The effect of a hydrogel made by Nigella sativa L. on acne vulgaris: A randomized double-blind clinical trial. Phytother Res. 2020 Nov;34(11):3052-3062. doi: 10.1002/ptr.6739. Epub 2020 Jun 17. PMID: 32548864.
5.    Bordoni L, Fedeli D, Nasuti C, Maggi F, Papa F, Wabitsch M, De Caterina R, Gabbianelli R. Antioxidant and Anti-Inflammatory Properties of Nigella sativa Oil in Human Pre-Adipocytes. Antioxidants (Basel). 2019 Feb 25;8(2):51. doi: 10.3390/antiox8020051. PMID: 30823525; PMCID: PMC6406245.
6.    Alabdullah M, Kara Beit ZZ, Shehada A. Comparative Clinical Study of the Effect of Nigella Sativa Oil on Soft Tissue Healing and Inflammation Reduction Compared to Eugenol in the Context of Dry Socket. Cureus. 2023 Feb 23;15(2):e35375. doi: 10.7759/cureus.35375. PMID: 36994285; PMCID: PMC10040295.
7.    Niculet E, Radaschin DS, Nastase F, Draganescu M, Baroiu L, Miulescu M, Arbune M, Tatu AL. Influence of phytochemicals in induced psoriasis (Review). Exp Ther Med. 2020 Oct;20(4):3421-3424. doi: 10.3892/etm.2020.9013. Epub 2020 Jul 14. PMID: 32905089; PMCID: PMC7465111.
8.    Okasha EF, Bayomy NA, Abdelaziz EZ. Effect of Topical Application of Black Seed Oil on Imiquimod-Induced Psoriasis-like Lesions in the Thin Skin of Adult Male Albino Rats. Anat Rec (Hoboken). 2018 Jan;301(1):166-174. doi: 10.1002/ar.23690. Epub 2017 Sep 23. PMID: 28926201.
9.    Dwarampudi LP, Palaniswamy D, Nithyanantham M, Raghu PS. Antipsoriatic activity and cytotoxicity of ethanolic extract of Nigella sativa seeds. Pharmacogn Mag. 2012 Oct;8(32):268-72. doi: 10.4103/0973-1296.103650. PMID: 24082629; PMCID: PMC3785163.
10.    Ahmed Jawad H., Ibraheem Azhar Y., Al-Hamdi Khalil I. Evaluation of efficacy, safety and antioxidant effect of Nigella sativa in patients with psoriasis: a randomized clinical trial. Journal of Clinical and Experimental Investigations. 2014;5(2):186–193. doi: 10.5799/ahinjs.01.2014.02.0387.
11.    Ahmed Jawad H., Ibraheem Azhar Y., Al-Hamdi Khalil I. Evaluation of efficacy, safety and antioxidant effect of Nigella sativa in patients with psoriasis: a randomized clinical trial. Journal of Clinical and Experimental Investigations. 2014;5(2):186–193. doi: 10.5799/ahinjs.01.2014.02.0387.
12.    Ali SA, Meitei KV. Nigella sativa seed extract and its bioactive compound thymoquinone: the new melanogens causing hyperpigmentation in the wall lizard melanophores. J Pharm Pharmacol. 2011 May;63(5):741-6. doi: 10.1111/j.2042-7158.2011.01271.x. Epub 2011 Mar 29. PMID: 21492177.

 

 

 

 

OLEJ Z CZARNUSZKI, właściwości kosmetyczne

Tik Tok dla MOUNT BOTANICA
Instagram dla MOUNT BOTANICA
YouTube Mount Botanica
Facebook MOUNT BOTANICA

ŚLEDŹ NAS